Geschiedenis van de Matroesjka 

Men noemt ze ook wel Babuschka of Baboesjka, maar dat is het Russische woord voor 'oma'. Ook worden ze vaak Matroesjka, Matrushka, Matryoshka, Matreschka, Matreshka of 'de Russische pop' genoemd. De originele Russische naam is Matrjosjka ( Матрёшка ).

Er zijn verschillende verhalen over de geschiedenis van de Matroesjka. Een versie is, dat de Matroesjka oorspronkelijk uit Japan komt. In de tweede helft van de 19e eeuw is een Japans houten poppetje, een van de goden van geluk, naar Rusland gebracht. Dit poppetje heeft als voorbeeld voor de Matroesjka gediend.

In het begin van de 20e eeuw heeft de Matroesjka een enorme populariteit in de wereld gekregen. De beeltenis en vorm van de Matroesjka is een weergave van het algemeen beeld van mensen. Elke pop wordt in twee delen geopend en heeft binnenin een zelfde vorm als de eerste, alleen wat kleiner. De kleinste pop heet 'kindje'. Elke zo’n vorm noemt men 'plaats'. De meest populaire Matroesjka’s zijn van 5-, 7- en 10- plaats, maar er zijn ook Matroesjka’s van 15-, 20-, 30- en meer plaatsen.

Voor het maken van een Matroesjka is groot vakmanschap nodig. Eerst wordt het soort hout gekozen. Meestal wordt linde gebruikt, zelden berk of els. Het hout wordt een paar jaar bewaard. Daarna als het hout niet te nat en niet te droog is, begint het proces van het maken van de poppetjes. Eerst wordt de kleinste pop 'kindje' gemaakt, pas daarna de rest. Als alle poppetjes klaar zijn, worden ze met een laagje zetmeel klei bedekt. Na goed drogen en glad maken, worden de poppetjes geverfd en meestal gelakt. 
De matroesjka's worden met de hand gemaakt en beschilderd, hierdoor zijn ze allemaal uniek en kunnen dus iets afwijken qua design, kleur en afmeting.

Matroesjka's 'Mari El'

In onze catalogus kunt u een aparte soort Matroesjka poppetjes uit de Russische Republiek Mari El vinden. Deze poppetjes hebben de nationale kledij van de Republiek aan. De Matroesjka’s 'Mari El' zijn uniek. Het is zelfs zo, dat deze poppetjes moeilijk verkrijgbaar zijn in Rusland. Ze zijn alleen te koop in de Russische Republiek Mari El, die ca. 800 km ten noordoosten van Moskou ligt.

Matroesjka’s met stro versierd

Deze Matroesjka poppen komen uit de regio Kirov (Rusland) - Vjatskaja Matroesjka. Vjatskaja Matroesjka is de meest noordelijke en meest bekendste van alle Russische houten poppetjes.

Inleg stro: de kunst van houtproducten in een schrijnwerkerij, sinds lang bekend uit de regio Kirov. Voor de inleg wordt rogge stro gebruikt, die wordt geteeld in speciale gebieden en netjes handmatig geknipt met een sikkel. Om een decoratief effect te veroorzaken, worden stukken stro in een sodaoplossing gekookt totdat ze goudbruin zijn. Andere stukken worden wit gelaten. Dan wordt het stro gesneden, glad gemaakt en de grafische details eruit gestempeld. Het stro wordt op natte nitrocelluloselak geplakt en geschilderd met aniline kleurstoffen. Ten slotte wordt de stro matroesjka bedekt met een laagje olievernis.
   

Blanco producten

De blanco producten zijn van hout gemaakt daardoor kunnen ze soms oneffenheden ( b.v. donkere vlekken ) bevatten, omdat het een natuurproduct is.

Tip om Matroesjka's open te maken! Graag voorzichtig open te wrikken en niet te hard draaien om beschadiging te voorkomen!

Let op! Niet geschikt voor kinderen onder 3 jaar! 
De aangeboden producten zoals Matroesjka’s bevatten kleine onderdelen, die ingeslikt kunnen worden.

 
Foto